Perfetti Van Melle, Depo Yönetimi Süreçlerini Çözümevi danışmanlığında SAP WM’e taşıyarak yoğun sevkiyat trafiğine sahip farklı noktalarda bulunan depolara ait süreçlerini SAP’nin güvenli ve profesyonel yaklaşımıyla yönetmeye başladı. Proje sürecinde WM geçişi ile beraber parti yönetimi ve ATP süreçlerinin SAP de kurgulanması ile Perfetti SAP sisteminde önemli iyileştirmelerin de hayat bulması sağlandı.
Perfetti Van Melle IT Müdürü Tayfun Baydar proje ilgili sorularımızı yanıtladı.
Firmanız ve faaliyetlerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Perfetti Van Melle dünya çapında 150’den fazla ülkede şekerleme – sakız üretimi ve dağıtımı yapan uluslarası bir şirkettir. 1988 yılında faaliyete geçen Türkiye organizasyonu önemli bir üretim merkezi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Türkiye organizasyonu tarafından üretilen ürünler Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmektedir.
Başarı öyküsüne konu olan SAP projenizi kısaca tanımlar mısınız? SAP iş çözümlerinin, faaliyet gösterdiğiniz sektördeki özel ihtiyaçlardan hangilerini karşıladığını düşünüyorsunuz ?
Perfetti üretimi tamamlanmış ürünlerin büyük kısmını ihraç etmesi nedeniyle oldukça yoğun bir ihracat operasyonuna sahiptir. Yurt içi lojistik operasyonlarının ihtiyaçlarının yanı sıra ihracat operasyonlarında da esneklik sağlayacak bir çözüm arayışındaydık. Halihazırda kullanmakta olduğumuz Perfetti Van Melle’ye özel olarak geliştirilmiş Depo Yönetim Yazılımı’nın esnekliğinden de vazgeçmek istemiyorduk. Ayrıca, kullanmakta olduğumuz son kullanıcı cihazlarımızı da değiştirmek istemediğimiz için aradığımız çözümün var olan cihaz parkı ile uyumlu çalışması gerektiği için tercih ettik.
Bu projeye neden ihtiyaç duydunuz?
Önemli bir üretim noktası olması nedeniyle, Perfetti Van Melle Türkiye’de depo operasyonu hem çok yoğun, hem de iş sürekliliği anlamında son derece kritik bir iş sürecidir.
Depo operasyonlarının yönetilmesi için uzun yıllardır kullanmakta olduğumuz firmamıza özel olarak geliştirilmiş yazılım son yıllarda taleplerimize cevap veremez duruma gelmişti. Yeni çözüm arayışımızda birçok çözüm ile birlikte SAP WM modülünü de inceledik. Diğer modüller ile güçlü entegrasyonu sebebiyle SAP WM modülü fonksiyonel olarak daha avantajlı olarak rakiplerinden ayrılıyordu.
Proje kurumunuza ne gibi faydalar sağladı/sağlayacak? (Verimlilik, Hız, Raporlama, Rekabet avantajı vb.) Sizce en öne çıkan faydalar neydi?
Bu proje öncesinde malzeme stok takibi için SAP‘nin MM modülünü aktif olarak kullanmaktaydık. Ancak malzeme stoklarımızı parti karakteristiği olmadan takip ediyorduk. Bu proje ile birlikte MM modülünde parti karakteristiğini de aktif hale getirdik. Bu sayede stok yönetimi üzerindeki kontrolümüzü çok güçlendirmiş oldu.
Bunun yanı sıra, SAP’nin en önemli avantajlarından biri olan tedarikçi bağımsız bir çözüme geçiş yaparak iş sürekliliği risklerimizi azaltmış olduk.
Ayrıca, stabil bir sisteme sahip olduğumuz için, Bilgi Teknolojileri tarafındaki destek operasyonlarında çok ciddi bir azalma oldu.
SAP projesini hangi SAP çözüm ortağıyla, nasıl gerçekleştirdiniz? Projeye SAP çözüm ortağının katkılarından bahsedebilir misiniz?
Bu projeyi Çözümevi firması ile gerçekleştirdik. Çözümevi, sadece taleplerimizi yerine getiren değil, aynı zamanda süreçlerimizi şekillendirmemiz konusunda bilgi birikimi ile yol göstermiş, projenin başarısında önemli bir rol oynamıştır.
Çözümevi’ni tercih etme nedenlerinizi aktarır mısınız? Diğer firmalara da tavsiye eder misiniz ?
Bu projede danışman kalitesi bizim için en önemli kriterlerden biriydi. Danışmanlarının tecrübesine çok güvendiğimiz için Çözümevi firmasını tercih ettik. Projenin sonuçlarından son derece memnun kaldık.
Benzer çözümler kullanmak isteyen firmalara ne gibi tavsiyeleriniz olur?
Fonksiyonel ihtiyaçların iyi analiz edilmesi, anlaşılır şekilde dokümante edilmesi çok önemli. Bu konular için emek ve vakit ayırmaktan çekinmemeliler. Ayrıca, proje sonrasındaki ilk 1 aylık süper destek sürecinin ve sonrasındaki 1 yıllık destek sürecinin planlanmış olması, son kullanıcı eğitim materyallerini ve teknik spesifikasyonların proje kapsamında ele alınmasını öneriyorum.